13 feitjes over vrijdag de 13e

By 13 december 2019 Nieuws

Het is vandaag weer zover: de dag die als een ongeluksdag wordt beschouwd. Bijgelovige mensen zijn vandaag dus extra voorzichtig om onnodige risico’s en ongelukken te vermijden. Maar waar komt het bijgeloof eigenlijk vandaan?
In het thema van deze ongeluksdag hebben wij daarom 13 feitjes over vrijdag de 13e op een rijtje gezet.

 1. Wanneer je een blik werpt op de kalender schrik je je bijna een ongeluk (figuurlijk natuurlijk). Het is vrijdag de 13e. Geen zorgen, je bent niet de enige op deze wereld die een onaangenaam gevoel krijgt van vrijdag de 13e. Ongeveer 60 miljoen mensen ter wereld zijn er bang voor. Er bestaat zelfs een officiële benaming voor deze angst: paraskevidekatriafobie.
 2. Pas op met ziekmelden op vrijdag de 13e, want geen enkele andere dag valt namelijk zo vaak op de 13e als een vrijdag. Dat zijn dan flink wat dagen dat je op werk afwezig bent!
 3. In werkelijkheid is er geen enkele reden om vandaag extra voorzichtig te zijn. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er op vrijdag de 13e zelfs minder ongelukken gebeuren dan op een “gewone” vrijdag in het jaar. Alhoewel een mogelijke oorzaak hiervan kan zijn dat de meeste mensen met angst voor vrijdag de 13e opzettelijk thuis blijven.
 4. Vrijdag de 13e komt in één kalenderjaar minstens één keer en maximaal drie keer voor. In dit jaar kwam vrijdag de 13e  al 1 keer voor, dit was in September.
 5. Wanneer is vrijdag de 13e ontstaan? De geschiedenis van deze ongeluksdag gaat terug naar de jaren ’50 toen het fenomeen voor het eerst in de literatuur werd beschreven.
 6. Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van vrijdag de 13e. Over het algemeen gaat het altijd om het ongeluksgetal 13. Christenen geloven bijvoorbeeld dat het getal 13 ongeluk brengt omdat er 13 personen aan tafel zaten tijdens het avondmaal van Jezus. De 13e persoon, Judas, werd uiteindelijk de verrader. In het Romeinse Rijk was vrijdag de 13e een ongeluksdag voor criminelen. Op deze dagen werden namelijk de meeste misdadigers geëxecuteerd. Het getal wordt ook wel het duivelsdozijn genoemd.
 7. Veel ziekenhuizen hebben geen kamernummer 13. Sommige vliegvelden hebben geen gatenummer 13 en ook in het vliegtuig wordt rij 13 overgeslagen. In gebouwen krijgt de 13e verdieping een andere naam. Ook instanties en bedrijven hebben er opzettelijk voor gekozen het ongeluksgetal niet te gebruiken.
 8. Ook in sport wordt het getal 13 vermeden. In de Formule 1 is er bijvoorbeeld geen startnummer 13.
 9. Niet overal ter wereld zijn een vrijdag en het getal 13 tekenen van pech en ongeluk. In China is 13 zelfs een geluksgetal. In Latijns-Amerika, Spanje en Griekenland geldt dinsdag de 13e als ongeluksdag. En in Italië valt de ongeluksdag op vrijdag de 17e.
 10. Beroemde mensen als Napoleon en oud-president Franklin D. Roosevelt reisden nooit op vrijdag de 13e en nodigden nooit 13 gasten uit voor een diner. Alsof zij wisten dat het ongeluk zou brengen!
 11. Wist je dat de patafysische kalender elke maand een vrijdag de 13e heeft? Dat komt omdat elke maand op een zondag begint. Gelukkig hebben wij een Europese kalender gebaseerd op de Romeinse jaartelling!
 12. Wie niet bang is voor vrijdag de 13e kan er zijn geluk uit halen! Vluchten zijn op vrijdag de 13 namelijk veel goedkoper. Hetzelfde geldt voor het huren van een woning met huisnummer 13.
 13.  De zwarte kat is één van de symbolen voor vrijdag de 13e. Het dier wordt namelijk door veel volkeren gezien als het symbool van het kwaad: de duivel en heksen kunnen namelijk de gedaante van een zwarte kat aannemen. Als je dus een zwarte kat tegenkomt, zou dit ongeluk brengen.

Bron: Babista.nl

Wil jij vaker berichten van deze aard lezen? Volg ons dan op onze socials om op te hoogte te blijven van o.a. nieuwsberichten, interessante content en speciale promoties.