outlander_phev

Elektrisch laden in het buitenland

Elektrisch laden in het buitenland

EV-rijders in Nederland hebben het goed. Ons land loopt namelijk voorop met een goed, betrouwbaar en makkelijk te gebruiken netwerk van elektrische laadpunten. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn er ruim 1000 openbare oplaadpunten te vinden, in Barcelona zo’n 100.

Is het dan wel mogelijk om met een elektrische auto een reis naar het buitenland te maken? Er zijn maar liefst 5000 snelladers te vinden van Finland en Portugal tot het Verenigd Koninkrijk en Polen. Met een beetje research op voorhand gaat die autoreis dus zeker lukken!

Laadpunten 

Op diverse websites vindt u kaarten waarop u alle laadpunten terug vindt. Zo zijn er Chargemap en CCS Charge Map. CCS staat voor Combined Charging System, de standaard voor snelladers. Ook hebben de aanbieders van laadpassen (EVBox, NewMotion) op hun website en in de eigen app kaarten met beschikbare laadpunten. Zoek de (snel)laadstations langs uw route waar u met uw laadpas terecht kunt en plan op basis daarvan uw autorit. Voor een volledig overzicht van alle openbare laadpunten waar u het in buitenland terecht kunt met uw kaart adviseren wij u de website oplaadpalen.nl te gebruiken. U kunt hier filteren op de kaart die u gebruikt.

Afrekening

Afrekenen bij laadpalen in het buitenland kan per land en zelfs per regio verschillen. Gebruikt u een (combinatie)laadpas The New Motion? Download dan de bijbehorende app. Daarmee heeft u zowel alle mogelijke laadpunten als de tarieven van elk laadpunt inzichtelijk. De tarieven wisselen echter van moment tot moment op een dag en zelfs per provider. Het kan voorkomen dat er per provider een ander bedrag moet worden afgerekend en dan zijn de tarieven ook nog eens niet altijd even goed inzichtelijk op de laadpaal zelf. De tarieven van de betreffende laadpunten op voorhand opzoeken via de app of website van de eigen provider is in elk geval altijd aan te raden. Kijk dan of het tarief per kWh of per minuut geldt. Dit maakt namelijk een wezenlijk verschil!

Dan hebben sommige buurlanden ook eigen (snel)laadnetwerken waarbij gebruikers een app downloaden of website moeten openen en vervolgens de eigen auto aanmelden voor laden en afrekenen met de smartphone. Er is dan geen pas of abonnement van een tussen leverancier nodig, afrekening geschiedt direct met u als eindgebruiker.

Frankrijk: Corri-Door van Sodetrel

Duitsland: Ladepay van Ladenetz

Zoals u merkt is er op dit moment (nog) geen eenduidig systeem voor heel Europa. Toch is die vakantie in Toscane of het stedentripje Berlijn, met wat uitzoekwerk vooraf, goed te doen met een elektrische auto.