header-buitenland

Onbezorgde mobiliteit, ook op vakantie!

U kent het vast wel: Vakantiestress! U gaat een paar weekjes lekker weg maar voordat u eindelijk eens écht weg bent… Gaat u met de auto op vakantie in het buitenland? Besteed van te voren dan even aandacht aan de volgende zaken zodat u ook tijdens uw vakantie onbezorgd mobiel bent en blijft.

Alarmnummer
Zet ons alarmnummer + 31 (0)46 4571082 in uw mobiele telefoon. Mocht u onverhoopt pech krijgen met uw auto dan zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op dit nummer. Denk daarbij ook aan uw groene kaart én neem altijd een Europees Schadeformulier mee. Indien de auto via Zuidlease verzekerd is kunt u uw groene kaart ruim voor vertrek opvragen via + 31 (0)46 4581767.

Groene kaart caravan
Niet overal in Europa gelden dezelfde regels inzake een aparte groene kaart voor de caravan. U leest er hier meer over. Is uw lease-auto bij Zuidlease verzekerd, neem dan tijdig contact met ons op indien u een groene kaart voor de caravan nodig heeft. Stuur een mail naar info@zuidlease.nl en vermeldt in uw mail de volgende gegevens: kenteken van uw auto en van de caravan, merk en type van de caravan, chassisnummer van de caravan.

Machtiging buitenland
Vraag een machtiging buitenland aan; bij controle of aanhouding in het buitenland is het voor de politie niet altijd even duidelijk wie nu de eigenaar is en of de persoon in de auto wel gemachtigd is om deze te berijden. Om oponthoud en discussie te voorkomen kunt u bij ons een Machtiging buitenland opvragen. Dit document voorkomt de geschetste problemen en maakt duidelijk dat u bevoegd bent om in uw lease-auto te rijden. Download hier het formulier en stuur het ingevuld naar cst@zuidlease.nl. Wij zorgen ervoor dat u een ondertekend exemplaar terug krijgt.

Checklist
Vergeet niet uw auto van de juiste veiligheidsuitrusting te voorzien! Hoewel de meeste verkeersregels en eisen binnen de landen van de Europese Unie gelijk zijn, vallen er toch enkele belangrijke verschillen op. Zorg ervoor dat de volgende zaken in uw auto aanwezig zijn. U voldoet dan overal in de EU aan de juiste uitrustingseisen én bent op diverse situaties voorbereid:

  • Verbanddoos
  • Gevarendriehoek
  • Reflecterend veiligheidshesje bestuurder
  • Reservelampjes en zekeringen
  • Brandblusser
  • Alcoholtester
  • Reservewiel en gereedschap voor montage óf bandenreparatie set (enkel verplicht in Spanje; niet nodig als de auto rijdt op run-flat tires)
  • Zaklamp
  • Veiligheidshamer
  • Reservesleutel auto
  • Vignetten en reisdocumenten

Let op: In Frankrijk is het gebruik van losse ‘oortjes’ zoals bluetooth headsets, hoofdtelefoons e.d. verboden voor alle weggebruikers in de auto, vrachtwagen, motor, scooter en fiets. Als u geen ingebouwd bluetooth systeem heeft in uw auto is het dus raadzaam om, als u een telefoontje wilt plegen, even langs de kant van de weg te stoppen.

Vakantie apps
Graag wijzen we u op 7 apps die tijdens uw autoreis en op uw plek van bestemming van pas kunnen komen:

1. Brandstofnamen
Brandstoffen kunnen over de grens een andere naam hebben dan we in Nederland gewend zijn. Op deze website vindt u per brandstofsoort een opsomming van de namen.

2. Brandstofprijzen
Brandstofprijzen in Europa verschillen nog altijd behoorlijk in prijs. Het loont zich dus om van tevoren uit te zoeken waar u het voordeligst tankt want het verschil kunt u toch beter besteden op een heerlijk terras in de zon? Er kan flink bespaard worden door even van de snelweg af te gaan om te tanken, maar het is dan wel zo handig om precies inzichtelijk te hebben hoe ver dit van de afrit (en oprit) verwijderd is en wat het in de portemonnee scheelt om dit te doen. Er is vooralsnog bij ons geen (accurate) app bekend die de prijzen van alle tankstations in heel Europa vergelijkt. Er zijn een paar manieren om dit toch te achterhalen:

De meeste Europese landen hebben een eigen app die de tankstations en brandstofprijzen in het betreffende land opsomt. Zo is er in Duitsland de ADAC Spritpreise App, in België de website Carbu, in Frankrijk de app Zagaz en in Spanje de Gasoline and Diesel Spain app.

Geen app, maar wel in één pagina een overzicht van alle landen: brandstofprijzen.info, waar de actuele brandstofprijzen van elk land in Europa staan opgesomd.

3. Going abroad
Met de Going Abroad app bent u altijd up to date met de geldende verkeersregels per land in de EU.

4. ANWB
Neem eens een kijkje op de website van de ANWB. Zij verstrekken enorm veel informatie en weetjes voor iedereen die (met de auto) op vakantie gaat. Bent u lid van de ANWB? Download dan de Vakantiehulp app. Vind tolprijzen, brandstof, routeinformatie, lokale verkeersregels, de ANWB Alarmcentrale en nog veel meer bij elkaar in één handige app.

5. Zeker op Reis
Met de Zeker op Reis App hebt u altijd en overal de belangrijkste medische gegevens bij de hand. Denk aan informatie over (reis)ziekten, contactgegevens per land van ambassades, ziekenhuizen en alarmcentrales en gezondheidstips. Daarnaast biedt de app een handig reiswoordenboek.

6. Parkopedia
De Parkopedia app geeft weer waar vrije parkeerplekken zijn. Het moet lukken een plek te vinden uit een van de miljoenen geregistreerde parkeerplekken wereldwijd in deze app.

7. Google Maps
Een zeer complete (gratis) navigatie app voor Android en Iphone. De navigatie is duidelijk en helder, er wordt zeer actuele informatie gegeven (met tijdbesparende routeopties), er zijn ook opties voor ov, fietsers, wandelaars en taxi én je kunt offline navigeren. Tevens geeft de app een onuitputtelijke database van poi’s (restaurants, attracties, winkels etc.) weer en is er een snelle (her-)berekeningstijd van routes. Ook de mogelijkheid om je auto terug te vinden op de parkeerplaats is handig.