ZL Elektrische sliderpagina

Zuidlease Elektrisch

Zuidlease laat u zien welke keuzes u kunt maken om tot een duurzaam wagenpark te komen.

Zuidlease neemt deel aan Cleaner Car Contracts.

blok-blauw

Welke techniek heeft uw voorkeur?

Groen rijden hoeft niet te betekenen dat u alleen elektrisch kunt rijden. Er zijn meer alternatieven die bijdragen aan een schoner milieu met een lagere CO2 uitstoot en daarmee een lagere bijtelling We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Klik op één van de technieken voor de informatie over die techniek.

+ Aardgas

CNG staat voor Compressed Natural Gas. In Nederland beter bekend als aardgas. Aardgas is op dit moment de schoonste fossiele brandstof. Vanwege het comprimeren wordt het aardgas uitgedrukt in kilogrammen. Met het oog op de toekomst kan er ook aardgas geproduceerd worden met behulp van afvalstoffen, dan komen we tot het zeer milieuvriendelijke Groen Gas. Dit Groen Gas kan in combinatie gebruikt worden met CNG.

Voordelen van aardgas

 • 20% CO2 reductie t.o.v. benzine
 • 95% NOX reductie t.o.v. diesel
 • Geen schadelijke roetdeeltjes
 • Uitstoot schadelijke stoffen nihil
 • Betere luchtkwaliteit door schone uitlaatgassen
 • Energielabel A, B of C
 • Fiscale bijtelling van 20%
 • Houderschapsbelasting op, goedkoopste, benzine tarief.
 • Minder onderhoud door schone verbranding en langere levensduur van onderdelen
 • Veilige brandstof omdat aardgas in combinatie met lucht snel vervliegt
 • Minder geluid.
 • Forse vermindering van geluidsoverlast in stedelijke gebieden.

Aardgas tanken 
Het tanken van aardgas gaat net zo snel als bij de reguliere brandstoffen. Het netwerk van CNG tankstations in Nederland is nog niet toereikend maar zal de komende tijd sterk gaan toenemen. Een alternatief voor het tanken is de mogelijkheid om een thuisvulinstallatie aan te leggen die wordt aangesloten op de normale gasleiding.

Aardgas kosten 
Rijden op aardgas is goedkoop. Een kilo aardgas kost circa € 0,72. Een personenwagen rijdt ongeveer 15 km op 1 kg aardgas. De opslagtank van aardgas kan ongeveer 20 kg aardgas meenemen, wat overeenkomt met een actieradius van 300 km. Om de actieradius te vergroten kan er ook op conventionele brandstof gereden worden.

Aardgasvoertuigen 
Veel grote voertuigfabrikanten leveren tegenwoordig voertuigen op aardgas af fabriek. Er worden zowel personenauto’s als bestelauto’s op aardgas geproduceerd. De rijeigenschappen worden niet beïnvloed door het rijden op aardgas. Deze aardgasvoertuigen zijn bijna allemaal bi-fuel, dit betekent dat er naast aardgas ook op benzine of diesel gereden kan worden, dit om de actieradius te vergroten. De aardgastanks zijn zonder ruimteverlies weggewerkt in de carrosserie van het voertuig.

Subsidie op aardgas 
Bij aanschaf van een eigen aardgas vulsysteem is het mogelijk om subsidie aan te vragen. De subsidie is verkrijgbaar voor de bouw van het vulstation.

Op weg naar Groen Gas 
De komende jaren zal aardgas de ontwikkeling maken naar Groen Gas. Met de huidige aardgas voertuigen kan er dan zonder aanpassingen ook Groen Gas worden getankt. Groen Gas ontstaat door afval of mest te vergisten. Groen Gas rijden is CO2 neutraal, het wordt daarom gezien als de meest duurzame brandstof voor de toekomst.

+ Elektrisch

Elektrische voertuigen maken geen gebruik meer van een conventionele verbrandingsmotor voor aandrijving maar van een elektromotor met accu’s. Door middel van het opladen van die accu’s wordt het mogelijk om te rijden op elektriciteit.

Voordelen Elektrisch rijden

 • 0% uitstoot van schadelijke stoffen!
 • Energielabel A
 • Grote brandstofbesparing
 • Geen houderschapsbelasting
 • Fiscale bijtelling van 0% (voorlopig t/m 2014)
 • Minder onderhoud door lange levensduur van onderdelen
 • Minder geluid.
 • Forse vermindering van geluid in stedelijke gebieden
 • Thuis opladen is mogelijk door aansluiting op het elektriciteitsnet

Elektrisch voertuig opladen 
Een elektrisch voertuig heeft als grote voordeel dat het opladen vrijwel overal kan gebeuren. Dit kan namelijk middels het eigen elektriciteitsnet. Tevens zijn er zijn diverse laadsystemen op de markt die het voertuig kunnen opladen.

Kosten elektrisch rijden 
De kosten voor elektriciteit liggen op ongeveer € 0,24 per kWh. Op 1 kWh kan een elektrisch voertuig ongeveer 30 km rijden. Bij 15000 km per jaar zullen de tankkosten dan rond de € 500,- zijn.

Elektrische voertuigen
Steeds meer grote voertuigfabrikanten zijn in ontwikkeling met elektriciteit af fabriek. De rijeigenschappen worden niet beïnvloed door het rijden op elektriciteit. Accelereren gaat met een elektrisch voertuig sneller. De actieradius van elektrische voertuigen is circa 250km, echter de ontwikkelingen zijn in volle gang en deze actieradius wordt steeds beter.

Subsidies 
Bij de aanschaf van elektrische voertuigen voor ondernemers bestaat de mogelijkheid tot een MIA (Milieu Investering Aftrek) en VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen) subsidie. Met de MIA kan een ondernemer tot 40% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Door middel van de VAMIL kan een ondernemer een investering willekeurig afschrijven.

+ Hybride

Hybride staat voor de samenvoeging van verschillende technieken voor aandrijving van een voertuig. In de autobranche is dit meestal een combinatie van een elektromotor met conventionele verbrandingsmotor. De hybride techniek is in een aantal uitvoeringen op de markt.

Micro hybride 
Deze techniek is gebaseerd op gebruik van de start-stop technologie. Deze technologie zal de verbrandingsmotor uitschakelen indien de motor stationair draait. Zodra er weer gas wordt gegeven zal de verbrandingsmotor weer starten en zal de auto optrekken. Met dit systeem is een besparing van 5 tot 8% mogelijk.

Mild hybride 
Bij Mild Hybride wordt de verbrandingsmotor geholpen door de elektromotor tijdens het optrekken. Bij het remmen is dit systeem in staat om de energie die dan vrijkomt op te slaan in de batterij en later weer te gebruiken. Een besparing van 15% op het brandstofverbruik is mogelijk.

Full hybride
Bij een Full Hybride auto worden de verbrandingsmotor en de elektrische motoren zodanig gekoppeld, dat het energieverbruik wordt geminimaliseerd. Het systeem zorgt er voor dat bij het optrekken de elektromotor de voorstuwing voor zijn rekening neemt en dat de verbrandingsmotor na het optrekken bij een bepaalde snelheid de voortstuwing overneemt. Bij het remmen zal de energie die vrijkomt worden opgeslagen in de batterij. Later kan deze energie weer worden gebruikt. Korte afstanden kunnen met een Full hybride auto geheel met de elektromotor worden overbrugd. Tijdens stadsverkeer kan er een energiebesparing van 40% worden behaald.

Plug-in hybride 
De batterij van een plug-in hybride kan ook via het stopcontact worden opgeladen. Met dit type kan er een langere afstand op de elektromotoren worden afgelegd. Een grotere capaciteit aan batterijen in deze auto is dan wel nodig. Ook is er een verbrandingsmotor aanwezig. Dit is echt een kruising tussen een elektrische aangedreven auto en een puur hybride auto.

Voordelen Full hybride 
De voertuigen die nu op de markt zijn, die zijn voornamelijk uitgerust met Full Hybride. Hieronder dan ook enkele voordelen voor deze mogelijkheid.

 • Minder schadelijke uitstoot
 • Energielabel A
 • Fiscale bijtelling van 14%
 • Geen houderschapsbelasting
 • Minder geluid.
 • Forse vermindering van geluidsoverlast in stedelijke gebieden
 • Lager brandstofverbruik
 • Vermindering van CO2-uitstoo

Hybride tanken 
Wanneer het hybride voertuig is uitgevoerd met een brandstoftank, is het tanken gewoon hetzelfde als met een conventioneel voertuig. Door middel van toepassing van de hybride techniek zal het voertuig echter minder brandstof verbruiken.

Hybride voertuigen 
Hybride voertuigen zijn al enige tijd op de markt. Toyota en Honda nemen met hun hybride modellen het voortouw op dit gebied. Ook het hybride concept blijft in ontwikkeling en steeds meer fabrikanten nemen een hybride model op in hun programma.

+ Waterstof

Waterstof heeft veel potentie en de mogelijkheden zijn nagenoeg grenzeloos. Waterstof geproduceerd middels elektrolyse, maakt zero emissie mobiliteit mogelijk als de stroom die gebruikt wordt afkomstig is van zon of wind.

Lees er meer over via de volgende links:

Waterstof centrum

AD Auto

Opmars van waterstof

+ Overige

Autofabrikanten zijn continu bezig met het ontwikkelen en verbeteren van technieken om schonere en zuinigere auto’s te kunnen produceren. Hieronder een aantal merken met de techniek die zij in huis hebben.

BMW

EfficientDynamics
Ford  ECOnetics Technologies
Opel ecoFLEX
Renault eco2
Volkswagen BlueMotionTechnologies
Seat Ecomotive
Mercedes  BlueEFFICIENCY
Skoda  Greenline
Volvo DRIVe

Contact

Bezoekadres Sittard
Industriestraat 31b
6135 KG Sittard

Bezoekadres Venlo
Parlevinkerweg 1
5928 NV Venlo

Postadres
Postbus 762
6130 AT Sittard

Contact & Service
info@zuidlease.nl
tel Sittard: 046 - 4581767
tel Venlo: 077 - 7630067
fax: 046 - 4528540